0032 499 18 86 06

info@mysticalmorocco.com NL FR
Over Marokko
Het Noord-Afrikaanse koninkrijk Marokko is al eeuwen de basis van joden, christenen en moslims die in vrede samenleven. Dit betoverende land kent een unieke mix van religies, culturen en natuur. Door zijn ligging heeft het land een zeer gevarieerde fauna en flora: van de Sahara in het zuiden tot de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte en de groene heuvels van het Rif gebergte in het noorden. Marokko heeft voor elk wat wils. 
De geschiedenis van Marokko laat zich lezen als een spannende thriller: de Berbers, de oorspronkelijke bevolking, bewoonden eeuwenlang het uitgestrekte gebied tussen de Canarische eilanden en de Siwa oase in Egypte, van Tunesië tot de Sahel. Na de komst van de Romeinen, die het land voor meer dan 400 jaar annexeerden, kwamen de Arabieren. Zij islamiseerden het land en maakten van de islam de staatsgodsdienst. Toch is bijna drie vierde van de bevolking nog steeds Berbers en kan 90 procent van de Marokkanen Berbers tot zijn voorouders rekenen. 
De Berberse cultuur is lange tijd verwaarloosd geweest door het regime en Berbers werden verboden hun eigen taal – die helemaal verschilt van het Arabisch – te spreken of hun Berberse cultuur te uiten. Het ging zelfs zo ver dat Berberse kindernamen op een lijst van verboden namen belandden. Die tijd is vandaag gelukkig voorbij. De huidige koning, Mohammed VI, regeert het land als een verlicht despoot: hij blijft instaan voor alle belangrijke beslissingen (financieel, economisch, sociaal), maar het land is een parlementaire democratie en dat houdt in dat er vrije verkiezingen zijn en de koning bijgestaan wordt door zijn parlement. Zijn unieke ligging en combinatie van culturen en religies, heeft ervoor gezorgd dat Marokko een zeer jonge en verscheiden bevolking kent. 
Een aantal jaar geleden besloot het land een grote stap voorwaarts te zetten op economisch vlak. Het moderniseert zienderogen. Ook ecologisch heeft grote stappen gezet, met de bouw van de grootste plantage van zonnepanelen ter wereld in het zuiden van de Sahara.